Klání malých kuchtíků vyvrcholilo na konci května velkým finále v Praze. V pěti kategoriích se tady potkalo 15 nejlepších týmů ze škol, školek a dětských domovů z celé republiky. Děti měly za úkol pod dohledem odborné poroty splnit tři různá zadání spojená se zdravým a udržitelným přístupem k jídlu. Do letošního 11. ročníku Finále Zdravé 5 se přihlásilo rekordních 330 týmů. Vítězové si rozdělili věcné i zážitkové ceny v hodnotě 100 tisíc korun.
V prvním kole Finále Zdravé 5 zasílaly tříčlenné týmy pod vedením pedagoga fotografie připravených jídel, ze kterých na začátku května odborná porota spolu s veřejností vybraly patnáctku finalistů. Ti se pátek 26. května sjeli do Prahy, aby soutěžili o pořadí ve svých kategoriích.
Malí kuchtíci dostali za úkol připravit svačinu, případně sendvič pro porotce, dále se utkali v rychlém kvízu o zdravém stravování, a nakonec museli vymyslet originální recept z připravených surovin. Z výhry v celkové hodnotě 100 000 Kč se mohli radovat všichni finalisté, rozdělili si ji podle umístění. Zda ji použijí na vybavení školní kuchyňky, nebo zvolí společný zážitek, je jen na nich.
Vítězné týmy
Mateřské školy | tým Včeličky z MŠ Hudcova v Brně |
Základní školy - 1. - 2. třída | tým Bonbonci ze ZŠ Peruc |
Základní školy - 3. - 5. třída | tým Motýli ze ZŠ a MŠ Tábor - Čekanice |
Základní školy - 2. stupeň | tým *** Stars |
Dětská zařízení | tým Kuliočko z Dětského domova Bojkovice |
Vítězem mladší kategorie prvního stupně základních škol se stal tým Bonbonci ze ZŠ Peruc. „Připravovali jsme se hodně ve škole, protože tam máme kroužek vaření, kde nás paní učitelka učí, jak připravovat různá jídla. Hodně se snažíme vařit právě zdravě, nejvíce pracujeme se zeleninou a taky luštěninami. Ale vaříme i doma, kde pomáháme rodičům, protože nás to baví,“ popsali Jakub, Vojta a Lili pod vedením pedagožky Jitky Müllerové.
Děti připravovaly jídlo zdravě a udržitelně
V porotě 11. ročníku soutěže zasedli pedagožka, zakladatelka metodik výchovy ke zdraví a dlouholetá spolupracovnice Zdravé 5 Lenka Kubrichtová, lékař a předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal, šéfkuchař zero food waste kantýny v Albertu Stanislav Němeček, marketingová specialistka Alžběta Němcová, Marcela Vichnarová z oddělení komunikace a udržitelnosti společnosti Albert a v neposlední řadě Alena Paldusová z Nadačního fondu Albert, který soutěž pořádá.
„Každým rokem pozorujeme, že jsou děti šikovnější a také mají větší povědomí o tom, jak přistupovat k jídlu zdravě a udržitelně. Vzdělávání v této oblasti, a to zábavnou formou, je ostatně hlavním posláním projektu Zdravá 5, proto nás tento trend opravdu těší,“ vysvětlila Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. Tématem letošního ročníku soutěže bylo navíc neplýtvání potravinami. Děti se měly při všech receptech a úkolech zamyslet na tím, jak využít všechny surovin beze zbytku. „Jsme moc rádi, že se naše úsilí setkává s velkým zájmem dětí i škol. Největší radost ale máme z toho, že děti i učitele naše aktivity baví a dávají jim smysl, stejné jako nám,“ doplnila.
Jedenácti ročníků dětské kuchařské soutěže se zúčastnilo přes 10 tisíc malých kuchařů ze všech koutů Česka. Vzdělávacím programem Zdravá 5, který školám poskytuje Nadační fond Albert zdarma, projde každý školní rok přes 30 tisíc dětí. Více o něm najdete na webových stránkách www.zdrava5.cz.