Šestnáctiletý Ondra z Dětského domova v České Kamenici má o své budoucnosti jasno. Studuje unikátní učební obor Lodník – jediný svého druhu v Česku. Přestože ho čeká kariéra na vodě, dobře ví, že i tam bude muset umět vařit. Gastronomie je navíc jeho velkým koníčkem. Proto, když dostal možnost strávit den s naším zkušeným kuchařem Standou v zero waste kantýně, neváhal ani minutu.
Ondra začal svůj den exkurzí po kantýně a prodejně. Šéfkuchař Standa mu vysvětlil, jak funguje zero waste koncept a provedl ho zázemím kuchyně i prodejnou. Pod odborným vedením pak Ondra pomohl připravit dva obědové chody a osvěžující fresh drink. Vyzkoušel si tak různé kuchařské techniky a naučil se, jak efektivně hospodařit se surovinami.
„Byl to skvělý den. Naučil jsem se hodně nového a viděl, jak se dá vařit bez zbytečného plýtvání. Byla to taková malá příprava na praxi v kuchyni, kterou ve svém oboru budu muset absolvovat.“
Pokud máte ve vaší organizaci mladé kuchařské talenty, které by se chtěly seznámit s profesionálním provozem pod vedením šéfkuchaře, napište nám na kristyna.bernatova@albert.cz.