Student Láďa (18) z dětského domova v Pardubicích strávil celý den v jedné z nejlepších pražských kaváren Můj šálek kávy. Nebyl tady v roli hosta, ale jako mladý talent, který se od špičkových baristů učil připravovat tu nejlepší kávu a koktejly. Čerstvě plnoletý mladík odmala miluje práci s jídlem a nápoji, a tak se Nadační fond Albert rozhodl pomoci mu na cestě za jeho snem – stát se profesionálním baristou, dát průchod své kreativitě a dělat lidem radost skvělou kávou.
„Při přípravě drinků a kávy můžu lidem předvést, co mám v sobě,“ svěřuje se talentovaný mladík, který i přes nelehký start do života neztrácí touhu učit se a objevovat nové věci. Momentálně studuje technologii potravin na střední škole, a protože ho baví chemie, láká ho dál studovat a poté pracovat jako laborant. Přesto se ve volném čase věnuje ještě i gastronomii a baristice, tedy specializované přípravě kávy.
„Práci s kávou bych chtěl mít i v budoucnu jako svoje hobby, protože mě baví dodávat lidem radost a taky se u toho vždycky uvolním a dávám průchod svojí kreativitě,“ vysvětluje Láďa svoje plány a zároveň přiznává, že je pro něj nejdůležitější odvést perfektní výkon: „Když už budu chtít tomu člověku jednou tu kávu nebo drink dát, tak chci, aby bylo vidět, že se opravdu snažím a je za tím kvalitní práce.“
Aby se ke svým snům dostal o krok blíž, pozval ho Nadační fond Albert do vyhlášené kavárny Můj šálek kávy v Praze. Za ní stojí oceňovaný tým baristů Doubleshot, a tak se mohl Láďa učit od těch nejlepších. Nejprve si spolu prohlédli kavárnu a probrali vše o kávě a její přípravě, a následně už začal intenzivní kurz. Láďa se naučil pracovat s profesionálním kávovarem, připravit a správně degustovat espresso a vykouzlit různé druhy kávových koktejlů.
„Celému týmu bych chtěl moc poděkovat. Rozhodně jsem se zase někam posunul, protože jak vidím, v tomhle odvětví se pořád dějí nějaké inovace a byla to pro mě hodně cenná zkušenost,“ děkuje Láďa s úsměvem a zároveň dodává odvahu i svým vrstevníkům: „Dětem z dětského domova bych chtěl vzkázat, aby nic nevzdávaly. Přestože život nemáme v mnoha ohledech lehký, tak s ním můžeme pracovat a zkoušet nové věci. Přináší to spoustu zážitků a okolí to přesvědčí o tom, že nechceme celý život zůstat ve špatných podmínkách a chceme se někam vyšvihnout.“
Kristýna Bernatová z Nadačního fondu Albert na závěr dodává: „Je skvělé vidět lidi, jako je Láďa, kteří ani přes těžší start do života nic nevzdávají a ohromně je baví neustále se zdokonalovat. Jsem moc ráda, že jsme Láďovi mohli pomoct rozvinout jeho baristické umění. Jeho budoucí zákazníci se rozhodně mají na co těšit!“